Forum STOWARZYSZENIE "GENIUS LOCI" Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj

Genius Loci > Sprawozdanie 2009

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
przemek
Administrator

Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 536
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bykowina

PostWysłany: Pon 1:52, 22 Lut 2010    Temat postu: Genius Loci > Sprawozdanie 2009

Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia Genius Loci

Rok 2009 - Kalendarium

Styczeń
26 I - Spotkanie Zarządu Stowarzyszenia Kochłowice Ustalenie planu pracy na rok 2009

Luty
2-19 II - "Ocalić od zapomnienia. Rzecz o architekturze przemysłowej Górnego Śląska". Wystawa Chorzów, Chorzowskie Centrum Kultury Wystawa fotograficzna prezentująca efekty projektu „Ocalić od zapomnienia” [link widoczny dla zalogowanych]
9 II - "Ocalić od zapomnienia. Rzecz o architekturze przemysłowej Górnego Śląska". Wernisaż wystawy fotograficznej Chorzów, Chorzowskie Centrum Kultury Program wernisażu: - wprowadzenie - Dr Jacek Kurek- prezentacja programu „Ocalić od zapomnienia” - panel dyskusyjny z udziałem: - Dr hab. Irma Kozina- Dr inż. Henryk Mercik- Leszek Jodliński
16 II - Prezentacja programu „Ocalić od zapomnienia” w audycji radiowej w Radiu Katowice Katowice, studio Radia Katowice Udział w imieniu organizatorów: Przemysław Noparlik
17 II - Nagranie audycji na temat działalności Piekary Kochłowice, budynek Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 Udział w imieniu stowarzyszenia: Marcin Jarząbek, Magdalena Hadała, Przemysław Noparlik, Maria Witosz, Andrzej Wrożyna

Marzec
27 III Prezentacja programu „Ocalić od zapomnienia” podczas I Panśląskiej Studenckiej Konferencji Naukowej Katowice, Wydział Nauk Społecznych Przedstawiający: Przemysław Noparlik
29 III Wycieczka historyczna po Rudzie Śląskiej dla członków Stowarzyszenia Gliwickie Metamorfozy Ruda Śląska, Chebzie – Nowy Bytom Oprowadzający: Marcin Jarząbek
29 III Spotkanie Stowarzyszenia Kochłowice

Kwiecień
5 IV Spotkanie Stowarzyszenia z Janem Kołodziejem ws. organizacji jubileuszu 650-lecia pojawienia się Kochłowic w źródłach Kochłowice Inicjatywa Jana Kołodzieja
16 IV Spotkanie ws. Górnośląskich Dni Dziedzictwa Katowice, Wydział Nauk Społecznych UŚ Początek przygotowań do Górnośląskich Dni Dziedzictwa 2009

Maj
29 V - 7 VI Wystawa fotograficzna „Ocalić od zapomnienia” Katowice, Wydział Nauk Społecznych UŚ
11 V Akcja sprzątania gródka oraz lekcja historii w terenie (w ramach projektu „Kochlowski gródek”) Kochłowice, średniowieczne grodzisko Wspólnie z uczniami Gimnazjum nr 6 w Bykowinie; oprowadzający Przemysław Noparlik; udział dyrektora Muzeum Miejskiego w Rudzie Śląskiej Bernarda Szczecha.

Czerwiec
29 V - 7 VI Wystawa fotograficzna „Ocalić od zapomnienia” c.d. Katowice, Wydział Nauk Społecznych UŚ
21 VI Walne zebranie Stowarzyszenia Kochłowice
28 VI Ognisko integracyjne członków i sympatyków Stowarzyszenia Kochłowice
30 VI Spotkanie ws. Górnośląskich Dni Dziedzictwa Kochłowice, Schron Bojowy nr 75

Lipiec
1 VII Spotkanie ws. Górnośląskich Dni Dziedzictwa Katowice, Wydział Nauk Społecznych UŚ

Sierpień
17 VIII Spotkanie Zarządu Stowarzyszenia Kochłowice
22 VIII Oficjalne zakończenie prac renowacyjnych na Schronie Bojowym nr 75 Kochłowice, teren Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Nadzieja”

Wrzesień
3 IX Spotkanie komitetu organizującego obchody 650-lecia Kochłowic Kochłowice
16 IX Spotkanie Zarządu Stowarzyszenia Kochłowice Ostatnie ustalenia przed Górnośląskimi Dniami Dziedzictwa 2009
17 IX - 11 X Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Ruda, Muzeum Miejskie Wystawa fotografii architektury przemysłowej pt. „Ocalić od zapomnienia”
26 IX Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Kochłowice: Spacer po centrum Kochłowic Oprowadzający: Marcin Jarząbek, Marcin Smierz
26-27 IX Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Kochłowice, ul. Pomorska, Rodzinny Ogród Działkowy „Nadzieja” Zwiedzanie schronu bojowego nr 75 -Grupa Bojowa Kłodnica –Kochłowice Oprowadzający: Eugeniusz Czogała.www.bunkier-kochlowice.wirtualnie.pl
27 IX Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Kochłowice: Średniowieczny gródek stożkowy Oprowadzający: Przemysław Noparlik [link widoczny dla zalogowanych]

Październik
2 X Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Ruda, Muzeum Miejskie Wykład doktora Jerzego Gorzelika pt. „Architektura przemysłowa na Górnym Śląsku” [link widoczny dla zalogowanych]
3 X Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Kochłowice - Świętochłowice Spacer po Hugobergu (wzgórze, lotnisko). Zbiórka: Kochłowice, pod bramą KWK „Wirek”. Oprowadzający: Marcin Jarząbek
3 X Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Nowy Bytom Spacer historyczny śladem trzech wież: ciśnień, kościół św. Pawła, wielki piec Huty Pokój.Oprowadzający: Przemysław Noparlik
4 X Górnośląskie Dni Dziedzictwa 2009 Wycieczka rowerowa z Kochlowic do Chudowa Zwiedzanie zamku i powrót Oprowadzający: Marcin Jarząbek (trasa rowerowa), Ewa Młynarczyk (zwiedzanie zamku)

Listopad
11 XI Spotkanie Zarządu Stowarzyszenia Kochłowice
17 XI Inauguracja projektu edukacyjnego pt. „Wirek oczami uczniów” Wirek, Szkołą Podstawowa nr 8 Koordynacja: Przemysław Noparlik

Grudzień
14 XII Współorganizacja panelu dyskusyjnego pt. „Czy kolej to przeżytek?” Rybnik, Muzeum Miejskie Wystąpienie Marcina Jarząbka pt. ”Kolej zmienia Górny Śląsk - przemiany społeczne wywołane pojawieniem się kolei w połowie XIX w.”
15 XII Udział w Gali „Dziękujemy Pozarządowcom” Nowy Bytom, Miejskie Centrum Kultury Wyróżnienie Prezydenta Miasta w kategorii „Kreator zmian” dla Przemysława Noparlika
20 XII Wigilia Bykowina, salki parafii św. Barbary Wspólnie z członkami Studenckiego Koła Naukowego Historyków UŚ
22 XII Spotkanie Zarządu Stowarzyszenia Czarny Las Podsumowanie działań w roku 2009
Zobacz profil autora